Reis door het lichaam

Kinderen bekrachtigen door het stimuleren van lichaamsbewustzijn, zelfbewustzijn en eigenwaarde.

Reis door het lichaam© is een creatief en educatief programma, speciaal ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar. 
De methode is ontwikkeld door Esther Arends. Patricia heeft bij haar de '2 daagse Teacher training gevolgd tot gecertificeerd 'Reis door het lichaam' docent. 
 
Leer kinderen om te luisteren naar hun lichaam zodat ze in hun kracht komen en gezonde, gelukkige keuzes kunnen maken voor hun eigen lichaam en welzijn.
 

Het programma

In Reis door het lichaam worden kinderen meegenomen op reis door hun eigen lichaam. Mindfulness, beweging, dans, yoga en tekenen worden ingezet ter bevordering van het lichaamsbewustzijn, het zelfbewustzijn en de eigenwaarde.
Iedere les staat er een lichaamsdeel centraal en dit lichaamsdeel wordt beleefd, verkend en ontdekt door middel van mindfulness, yoga oefeningen, dansopdrachten en tekenen. Aan het einde van een lessenreeks komen alle lichaamsdelen samen en staat het gehele lichaam centraal. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van beweegspelletjes, verhaaltjes en visualisaties om het bewustwordingsproces te versterken. Alles gebeurt op speelse wijze en het plezier staat centraal in de les.
 

De lesopbouw

De lessen hebben een vaste opbouw, die bestaat uit 5 stappen. Iedere les is opgebouwd volgens deze stappen en hierbij staat mindfulness centraal.
 1. Kennis- educatie Het specifieke lichaamsdeel wordt verkend via beeld en onderzoek. We bekijken (d.m.v. afbeeldingen, een poster en/of een anatomie model) hoe het lichaamsdeel eruit ziet, welke functies het heeft. Tegelijkertijd voelen we dit ook (bijv. de ribben voelen of de botjes van de tenen). Er wordt kennis overgedragen en dit wordt direct ervaren, gevoeld in het eigen lichaam.
 2. Beweging (spel - dans - yoga) Via spel, dans en yoga worden kinderen uitgenodigd het lichaamsdeel te verkennen. Individuele en groepsopdrachten wisselen elkaar hierbij af.
 3. Dromen Een visualisatie oefening ter bevordering van de bewustwording.
 4. Teken (inkleuren) Het lichaamsdeel dat die les is behandeld wordt getekend en ingekleurd. Aan het einde van het programma is dan het gehele lichaam ingekleurd.
 5. Vieren Iedere les wordt afgesloten met een moment van vieren, het geven van complimenten.

Resultaten

De methode Reis door het lichaam draagt onder meer bij aan de volgende doelen:
 • het lichaamsbewustzijn wordt vergroot.
 • kinderen vergroten hun kennis over het lichaam,
 • leren samenwerken met het lichaam,
 • bevorderen van een positief zelfbeeld, de eigenwaarde en het zelfvertrouwen
 • ontwikkelen van bewegingsexpressie,
 • vergroten de flexibiliteit, kracht, balans en mobiliteit van het lichaam,
 • vergroten de concentratie,
 • ervaren van lichaamsbeweging met plezier,
 • stimuleren van de sociaal- emotionele ontwikkeling waaronder samenwerking en respect
 • stimuleren van dansplezier en creativiteitsontwikkeling;
 • stimuleren van de motorische en cognitieve ontwikkeling;
 • vergroten hun muzikale ontwikkeling en gevoel voor ritme

Programma op maat

Reis door het lichaam is een programma dat op uw wensen kan worden afgestemd.
Een lessenreeks is wenselijk, zodat we een reis maken door het gehele lichaam, losse workshops zijn ook mogelijk. Qua tijdsduur van de les is 75 minuten ideaal en 60 minuten minimaal.

Neem contact op voor de mogelijkheden die aansluiten bij uw wensen binnen de organisatie, school of naschoolse opvang!