Vrijheid in beweging

Vandaag, 5 mei, een moment om dankbaar te zijn en stil te staan bij mijn vrijheid. Waaronder de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken, om te reizen en te werken. Mijn werk voelt als vrijheid; wat is het een voorrecht om iedere ochtend op te dansen met die mooie jonge kinderen! Door middel van mijn danslessen wil ik de kinderen iets meegeven. Mijn doel is namelijk om hun verbeeldingskracht, creativiteit en lichaamsbewustzijn te vergroten en hun taalontwikkeling te stimuleren door middel van beweging.
 
Vrijheid in beweging, wat betekent dat? Heb je de keuzes gemaakt die je wilde, om te gaan waar je wilt? Gebruik je de fantasie en verbeelding die je als kind had, de verbeelding waarin alles mogelijk is? Soms worden we beperkt in onze vrijheid en als kind horen we al ‘hoe het hoort’.
‘kijk wat de juf doet, zo moet het.’ Nee, in mijn les hoeft een peuter de juf niet na te doen en precies zoals de rest te bewegen. Die eigen creaties, fantasie en verwondering vind ik juist prachtig. Ik neem de kinderen mee in een verhaal en laat bijvoorbeeld zien hoe de wolken zweven door de lucht. Wanneer ik dan naar de groep kijk en een peuter zie die in zijn eigen wereld aan het bewegen is of met een heel andere beweging komt vind ik dat mooi, ik laat hem zijn eigen mogelijkheden ontdekken. En wat komen daar soms mooie dingen uit, die gebruik ik ook als voorbeeld voor de groep. Wow, wat mooi, kunnen wij ook zo vliegen? Een moment om dankbaar te zijn en mijn gedicht te delen.
Vrijheid in beweging
 
We dansen, zweven, draaien en …vliegen!
Je kijkt toe, zit er middenin.
Ziet de kinderen genieten, zo vrij
Wat als ik ook begin?
 
Vlieg met mij mee, laat de zonnestralen schijnen
Sla je vleugels uit, laat je zien
Oordelen en angsten verdwijnen
 
Je danst precies zoals het hoort: op je eigen manier
Vrij om te bewegen, je bent grenzeloos
Vanuit verbeelding, vertrouwen en plezier zal je leren
en iedere keer iets nieuws creëren 
 
Mogelijkheden zijn eindeloos, dat is de creatiekracht
Maak je eigen dans
Creëer wat je in verbeelding hebt bedacht
 
Dans, leef en voel je vrij
Jou zien dansen en genieten maakt me zo blij!

Misschien vind je deze berichten ook leuk ...

In balans op blote voeten

In balans op blote voeten

We zitten in de kring, de dansles begint. `Zijn je tenen al wakker?´ zeg ik. ´Wiebel ze maar heen en weer.´ ´Ik heb geen tenen´, antwoordt een peuter. Zij heeft sokken aan en kan haar tenen niet zien.´Doe je sokken maar uit, dan kun je je tenen zien.´ Dansen op blote...

Een zee zonder zooi

Een zee zonder zooi

Een zee zonder zooi, is dat niet mooi? We leven op een bijzondere plek, de aarde met al haar diverse dieren en planten. Ik verwonder me over alles wat leeft in de natuur in al haar diversiteit, wanneer ik de beelden zie. Gelukkig hebben we de beelden nog, want de...

Wees anders maar gewoon jezelf

Wees anders maar gewoon jezelf

Jij bent anders. Een zin die ik vaker heb gehoord sinds mijn jonge jaren. Laatst kwam er, tijdens een bijeenkomst voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten, weer iemand naar me toe met deze zin. "Jouw dansles is anders, de kinderen gaan mee, op hun eigen manier. Ik...

0
Winkelwagen