Wees anders maar gewoon jezelf

Jij bent anders. Een zin die ik vaker heb gehoord sinds mijn jonge jaren. Laatst kwam er, tijdens een bijeenkomst voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten, weer iemand naar me toe met deze zin. “Jouw dansles is anders, de kinderen gaan mee, op hun eigen manier. Ik kan het niet omschrijven. Het is gewoon anders.

En dat is goed.”

‘Anders zijn kreeg een positieve invulling. En wat betekent dat eigenlijk, anders zijn? Persoonlijk denk ik dat iedereen anders is. Of beter gezegd, dat iedereen de kans zou moeten krijgen om anders te zijn, zichzelf te zijn, in plaats van een verwachtingspatroon te volgen. Dans bleek voor mij een manier om dat te verwezenlijken, om dichter bij mezelf te komen en de kinderen ook zichzelf te laten zijn en ontdekken.

Ik ben geboren en getogen in Zeeuws- Vlaanderen, al doet mijn donkere haar en uiterlijk soms anders vermoeden. Daar begon voor mij het ‘anders zijn’. Waar kom je vandaan? Waar heb je zo goed Nederlands geleerd? Dit waren veel gehoorde vragen. Als kind en zelfs toen ik aan mijn studie CMV (Cultureel Maatschappelijke Vorming) begon. Toen ik halverwege mijn studie besloot om eindelijk ‘echt’ te gaan dansen, koos ik voor buikdans. Heerlijk, dansen met andere vrouwen, grote cirkelrokken, warme thee, plezier, dans! Later tijdens mijn stage in India, maakte ik kennis met de traditionele Indiase muziek en dans. Prachtig die verhalende, klassieke Indiase dans, ik was verkocht! In Nederland ging ik ook op zoek naar Indiase dans en ik volgde Bharata Natyam, Zuid-Indiase tempeldans.

 

Op een zaterdagochtend loop ik na de dansles thuis nog rond in mijn salwar kameez (een lang hemd met wijde broek). De bel gaat. Er staat een verkoper aan de deur. Er volgt een standaard verkoop praatje over energie. En dan weer de vraag: Waar kom je vandaan? Nederlands? Nee, dat kan niet. je haar, je uiterlijk, je kleding en je achternaam zijn niet Nederlands! Ik probeer nog uit te leggen waarom ik in deze kleding loop en dat mijn meisjesnaam wel Nederlands is. Maar tevergeefs, de stempel zit al op de deur. Jij bent anders. Dit is een van de talloze (soms grappige en soms pijnlijke) voorbeelden die me lieten zien hoe ‘anders zijn’ op basis van keuzes en uiterlijke kenmerken veroordeelt wordt. 

En toen startte ik mijn eigen onderneming voor kinderen: Doenya’s Danswereld.

Waarom? ben jij Doenya? Het betekent ‘wereld’ in het Arabisch en Hindi. Het is gerelateerd aan India, iets buitenlands, iets anders dan jij… zal ik de naam veranderen? Ik heb erover nagedacht en ja, een nieuw logo volgt. Maar Doenya blijft.

Doen? Ja! Want jij bent anders.

En dat is goed.

 

Wil je ook gewoon jezelf zijn? Welkom! Doenya’s Danswereld is een plek waar kinderen zichzelf mogen zijn en in een vertrouwde omgeving kunnen ontwikkelen op het gebied van motoriek, verbeelding, taal en lichaamsbewustzijn.

 

Misschien vind je deze berichten ook leuk ...

In balans op blote voeten

In balans op blote voeten

We zitten in de kring, de dansles begint. `Zijn je tenen al wakker?´ zeg ik. ´Wiebel ze maar heen en weer.´ ´Ik heb geen tenen´, antwoordt een peuter. Zij heeft sokken aan en kan haar tenen niet zien.´Doe je sokken maar uit, dan kun je je tenen zien.´ Dansen op blote...

Een zee zonder zooi

Een zee zonder zooi

Een zee zonder zooi, is dat niet mooi? We leven op een bijzondere plek, de aarde met al haar diverse dieren en planten. Ik verwonder me over alles wat leeft in de natuur in al haar diversiteit, wanneer ik de beelden zie. Gelukkig hebben we de beelden nog, want de...

Vrijheid in beweging

Vrijheid in beweging

Vandaag, 5 mei, een moment om dankbaar te zijn en stil te staan bij mijn vrijheid. Waaronder de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken, om te reizen en te werken. Mijn werk voelt als vrijheid; wat is het een voorrecht om iedere ochtend op te dansen met die mooie jonge...

0
Winkelwagen